شورای ملی تصمیم  همراه و همگام با مردم آگاه ایران، برای تحقق خواسته‌های زیر تلاش و مبارزه می‌کند. 1- گذار کامل از جمهوری اسلامی با تکیه به جنبش‌های اعتراضی مردم، گذار خشونت پرهیز با حفظ حق دفاع مشروع. 2 – حفظ تمامیت ارضی کشور با تاکید بر نظام غیرمتمرکز . 3- جدایی دین از حکومت. 4 – فراخوان عمومی برای تشکیل مجلس مؤسسان. 5 – تلاش برای برپایی نظامی دموکراتیک و انتخابی  تعیین نوع حکومت با آرای مردم. 6 –  اجرای کامل اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر و میثاق‌های وابسته به آن، با تاکید بر رفع هرگونه تبعیض علیه زنان و برابری جنسیتی در تمام عرصه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی و مشارکت زنان در مدیریت جامعه، و نیز تاکید بر حفظ محیط زیست

تفسیری کوتاه بر بودجه پیشنهاد شده سال ۱۴۰۲ جمهوری اسلامی ایران

2023-02-01

نوشته ای دیگر از شورای ملی تصمیم

Comments

بازدیدها: 0

بازوی پژوهشی مجلس لایحه بودجه سال آینده را بر سه متغیر ارایه کرده است:

(1) رشد اقتصادی، (۲) کنترل تورم، و (۳) تقویت سرمایه‌گذاری

هدف این تفسیر نشان دادن غیر واقعی بودن اهداف این بودجه است.

آمار نشان می‌دهد که مجموع منابع و مصارف عمومی دولت در سال در لایحه بودجه ۱۴۰۲، نسبت به لایحه ۱۴۰۱، ۴۵_۴۲درصد افزایش یافته است ولی این در حالیست که نرخ تورم ازین رقم بالاترمیباشد. در نتیجه نه تنها بودجه پیشنهادی از رشد مثبتی _ انبساطی _ نسبت به سال گذشته بر خوردارنیست بلکه کاهش هم دارد. ازین رو متغیر رشد اقتصادی ذکر شده در بالا غیر واقعی است.

از سوی دیگر، بر اساس داده ها میزان انتشار خالص اوراق قرضه در لایحه بودجه ۱۴۰۲ نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۱ بیشتر شده است، و این نشانه یی است ازکاهش درامد ها نسبت به هزینه ها. بعلاوه، برای کل منابع بودجه عمومی دولت نزدیک ۴ در صد رشد منفی پیش بینی شده است که خود دلیل دیگریست برای غیر واقعی بودن شعارهای دولت در مورد ادعا های مربوط به رشد اقتصادی.

همچنین درلایحه بودجه سال آینده درآمدهای مالیاتی بیش از ۶۰ درصد پیش بینی شده است. در حالیکه با توجه به شرایط فعلی که اقتصاد ایران در آن قرار دارد و با توجه به اعتصاب ها و کم کاری ها وسقوط نرخ ارز،  پیش بینی رشد مثبت درآمد های مالیاتی بیشتر شبیه “خواب و خیال است تا واقعیت. در نتیجه، در سال اینده کسری بودجه بیشتری را از انچه اعلام شده باید انتظار داشت، و این به معنی رشد اقتصادی بسیار کمتر وحتی منفی خواهد بود.

از طرف دیگر، کسری بودجه ذکر شده در بالا احتمال افزایش چاپ پول توسط بانک مرکزی را نوید میدهد که در کنارافزایش پیش بینی دستمزدها و حقوق کارمندان تورم بالاتری از نرح دولتی۴۰ و چند درصدی را به دنبال حواهد داشت.

از ین رو کنترل تورم که دومین هدف بودجه ۱۴۰۲ ذکر شده است در کنار پیش بینی غیرواقعی هدف اول این بودجه که رشد مثبت اقتصادیست قرار میگیرد.

در مورد صحت ارقام مربوط به درآمدهای نفتی پیش بینی شده هم فقط باید به بودجه سالهای گذشته رجوع کرد. مثل هر سال که هیچ کدام ازپیش بینی های مربوط به درامدهای نفتی ومالیاتی به وقوع نپیوستند امسال هم به این ارقام نمیشود اعتماد کرد. بخصوص با توجه به این‌که برای فروش نفت روسیه سقف قیمت ۶۰ دلار اعمال شده است و با توجه به ادامه فشار تحریمها بر روی ایران واقعیت اینستکه جمهوری اسلامی نه تنها نخواهد توانست نفت خود را به قیمت روز بفروش برساند بلکه مجبور خواهد بود نفت ان را با تخفیف بیشتری نسبت به روسیه  هم بفروش برساند. این در حالیست که قیمت فروش هر بشکه نفت ۸۵ دلار و میزان فروش روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در این بودجه پیش بینی شده و منابع حاصل از نفت و فرآورده‌ های نفتی نزدیک ۵۸ درصد از درآمد های سال جاری رقم خورده اند.

و بالاخره ،اینکه صنعت نفت و گاز ایران دهه ها است که در حال فرسوده شدن بوده در حالیکه هیچ سرمایه گذاری در ان صورت نگرفته واقعیتیست غیر قابل انکار. بر اساس محاصبات ، سر پا نگه داشتن صنعت نفت و گازنیاز به  ۱۵۰_۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری دارد. ولی واقعیت سرمایه گذاری  در ایران چیز دیگریست:  نه تنها در هیچ سالی  از بدو تاسیس نظام حکومت اسلامی در ایران میزان سرمایه گذاری در کل اقتصاد کشور بیشر از ۴ میلیون دلار نبوده است بلکه حتی این رقم ناچیزمتعلق به سالهایی ست که هنوز تحریم ها شکل نگرفته بوده اند.

کمیسیون اقتصاد شورای ملی تصمیم

برای انتشار در شبکه های اجتماعی

مقالات بیشتر از این نویسنده را می‌توانید با کلیک روی نام ایشان مشاهده کنید.

تازه ترین

گُنده لات مجلس و اجتماع “علویون”، مسعود نقره کار

گُنده لات مجلس و اجتماع “علویون”، مسعود نقره کار

مجلس شورای اسلامی محل جلوسِ همه انواع لات‌ها، به ویژه "لات‌های متدین" بوده است. از همان روزهای آغازین شکل گیری‌اش آخوند چماقدار ولاتی مثل حجتِ اسلام هادی غفاری را در خود جاسازی کرد، آخوند لاتی که عربده کشان در صحن مجلس لنگه کفش به سوی نمایندگان پرت می‌کرد و فرمان کتک...

آموزگارِ “انصافِ سیاسی”، مسعود نقره‌کار

آموزگارِ “انصافِ سیاسی”، مسعود نقره‌کار

فضای سیاسی حاکم بر اپوزیسیون حکومت اسلامی ناسالم و مُخرب است، بی انصافی و بی اخلاقی سیاسی به گرایشی غالب بَدَل شده‌اند، آن هم از سوی جماعتی که به مردم رنج کشیده میهنمان وعده آزادی، دموکراسی و حقوق بشر می‌دهند. غایبانِ بزرگ، انصاف و اخلاق سیاسی در گفتار و کردارند.انصاف...

با وجود چهار بحران اساسی در جمهوری اسلامی، سقوط آن اجتناب‌ناپذیر است؛اما چگونه می‌توان هزینه این سقوط را کاهش داد؟

با وجود چهار بحران اساسی در جمهوری اسلامی، سقوط آن اجتناب‌ناپذیر است؛اما چگونه می‌توان هزینه این سقوط را کاهش داد؟

سروش آزادی جمهوری اسلامی ایران در برهه‌ای حساس از تاریخ خود قرار دارد که در آن بحران‌های متعدد داخلی و خارجی، مشروعیت و بقای آن را به چالش کشیده است. این وضعیت که می‌توان آن را یک «وضعیت اضطرار در مرحله فروپاشی» نامید، شامل چهار محور اصلی است که هر یک نقشی تعیین‌کننده...

0 Comments

0 Comments