– هدف از ارسال این نامه این است که توضیح دهد به دلیل اعمال قدرت وتو توسط کشورهای روسیه و چین، به تعلیق درآوردن عضویت جمهوری اسلامی بر اساس ماده ۵ منشور سازمان ملل، و یا اخراج آن کشور از سازمان ملل متحد بر اساس ماده ۶ منشور امکانپذیر نیست. این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران از انجام تعهدات معاهداتی خود طبق ماده ۴ منشور ملل متحد همواره آگاهانه سر باز میزند. بنابراین با استناد به آییننامه داخلی و قواعد رویهای مجمع عمومی میتوان اعتبارنامه هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی را به حالت تعلیق در آورد. این در حالیست که عضویت جمهوری اسلامی در ملل متحد به حالت سابق باقی میماند، اما در عمل هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی از حضور در جلسات مجمع عمومی منع میشود. حق وتو و دیگر فشارها نیز نمیتواند بر این امر تاثیر بگذارد.
متن نامهای که در زیر میآید برای سران ۱۱ کشور جهان ارسال شده و در آن توضیح داده شده است که چرا و چگونه میبایست اعتبارنامه هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد را به دلیل نقض فاحش، مداوم، و سیستماتیک حقوق بشر به حالت تعلیق در آورد. این طرح با همت دکتر رضا مریدی عضو سابق پارلمان اونتاریو و وزیر علم و تکنولوژی ابعاد اجرایی به خود گرفت و سپس ۴۱ نفر از ایرانیان سرشناس خارج کشور آن را مورد تایید قرار دادند.
هدف از ارسال این نامه این است که توضیح دهد به دلیل اعمال قدرت وتو توسط کشورهای روسیه و چین، به تعلیق درآوردن عضویت جمهوری اسلامی بر اساس ماده ۵ منشور سازمان ملل، و یا اخراج آن کشور از سازمان ملل متحد بر اساس ماده ۶ منشور امکانپذیر نیست. این در حالیست که جمهوری اسلامی ایران از انجام تعهدات معاهداتی خود طبق ماده ۴ منشور ملل متحد همواره آگاهانه سر باز میزند. بنابراین با استناد به آییننامه داخلی و قواعد رویهای مجمع عمومی میتوان اعتبارنامه هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی را به حالت تعلیق در آورد. این در حالیست که عضویت جمهوری اسلامی در ملل متحد به حالت سابق باقی میماند، اما در عمل هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی از حضور در جلسات مجمع عمومی منع میشود. حق وتو و دیگر فشارها نیز نمیتواند بر این امر تاثیر بگذارد. مشابه چنین اقدامی در سال ۱۹۷۴ اتفاق افتاد. یعنی هنگامی که شورای امنیت موضوع رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی را در اثر وتوی امریکا، انگلستان، و فرانسه از دستور کار خارج ساخت و بوتفیقه که در آن زمان به ریاست مجمع عمومی سازمان ملل انتخاب شده بود، توانست با رای اکثریت مجمع عمومی، اعتبارنامه هیئت نمایندگی رژیم آپارتاید را به تعلیق در آورد. این تعلیق تا سال ۱۹۹۴ ادامه داشت.
این نامه چنین مکانیسمی را به سران کشورهای کانادا، آمریکا، انگلستان، فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک، نروژ، سوئد، فنلاند، و استرالیا یادآوری و پیشنهاد کرده است. با توجه به اهمیت این طرح که ابعاد اجرای آن نیز شروع شده است، مناسب است که مفاد آن به اطلاع عموم نیز رسانده شود.
جناب آقای…
نخست وزیر محترم…
کشورهای کانادا، آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلستان، بلژیک، هلند، نروژ، سوئد، فنلاند، و استرالیا
موضوع: به تعلیق درآوردن اعتبارنامه هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به دلیل نقض فاحش، مداوم و سیستماتیک حقوق بشر
نخست وزیر محترم
رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، آقای Csaba Kőrösi، مأموریت خود را با شعار «راه حلی از طریق همبستگی، پایداری و دانش» آغاز کرد. این شعار عمیقاً الهامبخش حفظ یک همزیستی مسالمتآمیز از طریق احترام، اجرا و ترویج حقوق بشر است. به ویژه تاکید ایشان بر «همبستگی» به عنوان راهکاری پایدار برای موضوعات جهانی، مجمع عمومی را به آغاز و انجام مطالعات و توصیههایی برای «کمک به تحقق حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه»[۱] برمیانگیزد.
از دولت شما برای ترویج صلح و حقوق بشر در جهان، و همچنین رهنمود ارزنده و روشنگر آقای Kőrösi برای حفاظت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی، سپاسگزار هستیم.
هماکنون با الهام از منشور ملل متحد که در حکم قانون اساسی جهان برای همزیستی صلحآمیز است و نیز اعلامیه جهانی حقوق بشر و
-
با تأکید مجدد بر ایمان خویش به حقوق اساسی بشر، کرامت و ارزش ذاتی انسان، و حقوق برابر زن و مرد[۲]،
-
با اذعان مجدد به ایجاد شرایطی که به موجب آن عدالت و احترام به تعهدات ناشی از معاهدات و سایر منابع حقوق بینالملل میبایست حفظ شود[۳]،
-
با یادآوری تعهدات اعضای سازمان ملل متحد برای انجام با حسن نیت وظایفی که طبق منشور ملل متحد بر عهده گرفته اند[۴]،
-
با یادآوری وظیفه اعضای سازمان ملل متحد برای تعهد و تمایل به انجام تعهدات ناشی از منشور[۵]،
-
با یادآوری قطعنامه شماره ۳۲۰۷ (xxiv) مجمع عمومیدر سال ۱۹۷۴ که از شورای امنیت درخواست کرده بود تا وضعیت نقض مداوم حقوق بشر توسط رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی را بررسی کند،
-
با یادآوری رأی مجمع عمومی در به تعلیق درآوردن حق هیئت نمایندگی آفریقای جنوبی برای شرکت در جلسات مجمع عمومی، ایراد سخنرانی، ارائه پیشنهادات، و یا رأی دادن، و
-
با یادآوری قطعنامه شماره ۷۶/۱۷۸٫ مجمع عمومی در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران، و قطعنامههای قبلی در همین زمینه که جدیدترین آنها قطعنامه شماره ۷۵/۱۹۱ مورخ ۱۶ دسامبر ۲۰۲۰ میباشد،
0 Comments