«در سالروز مناسبت «عدالت اجتماعی» بر آن شدیم که گوشه های متن زیر از جناب عباس توللی را باز نشر دهیم. امید که چنین مناسبتهایی باعث شود تا هم دلی و همکاری و همزیستی در میان آحاد ملل، انسانها و ملتها تقویت گردد. کارگروه خبر کمیسیون رسانه شورای ملی تصمیم»
مفهوم عدالت اجتماعی و نسبت آن با حقوق بشر
در تقویم سازمان ملل ۲۰ فوریه “روز جهانی عدالت اجتماعی” نامگذاری شده است. به همین مناسبت جواد عباسی توللی، روزنامهنگار، در یادداشتی تلاش کرده نظریههای مرتبط با مفهوم عدالت اجتماعی و رابطه آن با حقوق بشر را بررسی کند.
وجه مشترک بسیاری از مسائل اساسی جامعه ایران، از انقلاب مشروطه تا امروز بر ایده عدالت اجتماعی مبتنی است. بسیاری از نخبگان اما برای ارائه تعریفی همهفهم از مفهوم عدالت اجتماعی در ایران، عمدتا مسائل اقتصادی نظیر سطح معیشت، توزیع عادلانه ثروت و میزان رفاه را دستمایه تعریف قرار میدهند. این در حالی است که بدون در نظر گرفتن همه موانع تحقق عدالت در جامعه ایران، از جمله مد نظر قرار دادن روابط سلطه در کشور، شاید نتوان به تعریف دقیقی از عدالت اجتماعی دست یافت.
از سوی دیگر، پیشزمینه و بستر لازم برای تحقق عدالت اجتماعی در ایران، تلاش برای رفع همه اشکال تبعیض، همجوار با وجود پیششرط توانمند بودن جامعه مدنی است که در سایه عدم تجربه دموکراسی در ایران، نمیتوان آن را بهعنوان امری نزدیک و دستیافتنی تصور کرد.
تعاریف و نظریات موثر در باب عدالت اجتماعی
هر چند عدالت اجتماعی از جمله مفاهیمی است که عقـل جمعـی بشـر آن را امری پسندیده میداند، اما پاسخ به این پرسش که عدالت اجتماعی دقیقا بهچه معناست، دشوار است. بهبیان دیگر، با توجه به وضعیت موجود در جهان که مناسبات نابرابر در قدرت، امکانات تولید، ثروت، فیزیولوژی و شأن اجتماعی بهمثابه واقعیتهای انکارناپذیر همه جوامع انسانی در جریان است، آیا اساسا میتوان تعریف دقیقی از عدالت اجتماعی ارائه کرد یا برنامهای برای دستیابی به آن به دست داد؟
عدالت اجتماعی و حقوق بشر
هر چند تعاریف متفاوتی از عدالت اجتماعی در مکاتب مختلف فکری ارائه شده است، اما شاید بتوان همهشمول بودن “توزیع برابر فرصتها، درآمدها” و الزام دسترسی همه انسانها (در شمال و جنوب جهان) به امکانات و ابزارهای لازم برای توسعه و شکوفایی همه جوامع انسانی را همتراز با مفهوم عدالت اجتماعی، بهویژه در تعاریف منشعب از دیدگاهجان رالز، در نظر گرفت.
در دهههای اخیر مفهوم عدالت اجتماعی بهمثابه مفهومی شناسانده شده است که در پس خود خوشهای مشتمل بر همه حقوق اساسی و بنیادین بشر را تداعی میکند. بهبیان دیگر، در حال حاضر تحقق عدالت اجتماعی منوط به رعایت همه موازین حقوق بشر شده است و این دو در قراردادی غیر رسمی اکنون لازم و ملزوم یکدیگرند.
پس از وقوع جنگ جهانی دوم و متعاقب آن تشکیل سازمان ملل متحد و پس از صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر، الگوهای حکومتی در بیشتر نقاط جهان از مدلهای دولتمحور به مدلهای مبتنی بر حقوق بشر یا به بیان دیگر، بشر محور، تغییر شکل داده است.
بهویژه نسل دوم حقوق بشر که طبق نظر برخی از حقوقدانان، مواد بیست و دوم تا بیست و هفتم اعلامیه جهانی حقوق بشر، دربردارنده این نسل است، اساساً ماهیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارند. هر چند نمیتوان تحقق عدالت اجتماعی را بیارتباط با سایر مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر دانست.
یکی از عواملی که امیدها برای واقعیتیابی عدالت اجتماعی در سایر جوامع انسانی را همواره افزایش داده است، جهانشمولی حقوق بشر و نگاه عدالتمحور آن است که در صورت تحقق موازین حقوق بشر در همه کشورهای جهان، از جمله در ایران، دستکم میتوان به از میان رفتن شکافهای طبقاتی و رفع تبعیض میان جوامع انسانی و همچنین حفظ بقای محیط زیست امیدوار بود.
جواد عباسی توللی- دویچه وله
۱ اسفند ۱۴۰۲
۲۰ فوریه ۲۰۲۴
0 Comments