امروز، در سالگرد محمدجعفرپوینده، یکی از قربانیان قتلهای زنجیرهای، یاد او و دیگر روشنفکران و فعالان سیاسی و فرهنگی کشورمان که در دوران تاریک استبداد و تبعیض جان خود را فدای آزادی و برابری مردم ایران کردند، گرامی میداریم.
محمدجعفرپوینده در سال ۱۳۳۳ در شهرستان اشکذر استان یزد به دنیا آمد. او از جوانی علاقهمند به خواندن و نوشتن بود و در زمینههای جامعهشناسی، زبانشناسی و ادبیات فعالیت داشت. او آثار بزرگ نویسندگان و جامعهشناسان جهان را به فارسی ترجمه کرد و خود نیز چندین کتاب و مقاله درباره نقش جامعهشناسی در تحلیل ادبیات، رابطه بین زبان و فرهنگ، تأثیر جامعه بر نویسنده و خواننده، روشهای ترجمه و نقد ادبی نوشت.
پوینده عضو کانون نویسندگان ایران بود و به خاطر مخالفت با سانسور و دفاع از آزادی بیان شناخته میشد. او همچنین در پژوهشگاه فرهنگی کار میکرد و در حال ترجمه کتاب «پرسش و پاسخ درباره حقوق بشر» بود.
پوینده در پاییز سال ۱۳۷۷ به دست نیروهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی به قتل رسید. او پس از خروج از دفتر کار خود در یکی از روزهای آذرماه ناپدید شد و جسدش در نزدیکی روستای بادامک شهریار (در اطراف شهر کرج) پیدا شد. پوینده یکی از قربانیان قتلهای زنجیرهای بود که در آن دهها روشنفکر و فعال سیاسی و فرهنگی ایران به دستور وزارت اطلاعات حکومت اسلامی به قتل رسیدند.
به گفته منابع مختلف، قربانیان قتلهای زنجیرهای بیش از ۸۰ نفر از نویسندگان، مترجمان، شاعران، کنشگرایان سیاسی و شهروندان عادی بودند. از جمله کسانی که در شیوه مشابه پوینده به قتل رسیدند، میتوان به نامهای زیر اشاره کرد:
- داریوش فروهرو همسرش پروانه اسکندری، فعالان سیاسی و عضو حزب ملی ایران . آنها در ۲۷ آذر ۱۳۷۷ در منزل خود در تهران به طرز وحشیانهای توسط چند نفر از پرسنل وزارت اطلاعات کشته شدند .
- مجید شریف، نویسنده، ترجمان و عضو کانون نویسندگان ایران . او در ۱۵ آذر ۱۳۷۷ در تهران به دست نیروهای وزارت اطلاعات تزریق پتاسیم شد و جسدش در بیمارستان پیدا شد .
- محمد مختاری، نویسنده، ترجمان و عضو کانون نویسندگان ایران . او در ۲۵ آذر ۱۳۷۷ در تهران توسط نیروهای وزارت اطلاعات خفه شد و جسدش در خودروی خود پیدا شد .
- پیرئوز داودی، نویسنده، روزنامهنگار و عضو حزب ملت ایران . او در ۲ دی ۱۳۷۷ در تهران توسط نیروهای وزارت اطلاعات خفه شد و جسدش در خودروی خود پیدا شد.
مظفر بقایی، کاظم سامی، عبدالرحمن قاسملو، حسین سودمند، هایک هوسپیانمهر، احمد میرعلایی، طاطاوس میکائیلیان، سیامک سنجری، غفار حسینی، احمد تفضلی، رضا مظلومان، فاطمه قائممقامی، معصومه مصدق، پیروز دوانی، حمید حاجیزاده ، کارون حاجیزاده، علیاکبر سعیدی سیرجانی، برخی دیگر از قربانیان قتلهای زنجیرهای هستند.
ما در سالگرد شهادت پوینده، به خانواده، دوستان و همکاران او تسلیت میگوئیم. ما همچنین خواستار عدالت و پاسخگوئی برای قاتلان پوینده و دیگر قربانیان قتلهای زنجیرهای هستیم. ما جمهوری اسلامی را مسئول خشونت و کشتار علیه مخالفان خود میدانیم و این قتلها را یه شدت محکوم میکنیم. ما از ملت ایران میخواهیم که به یاد پوینده و دیگر شهیدان فرهنگ و آزادی، و پشتیبان خانوادههای دادخواه باشند و برای تحقق آرزوهای آنها بجنگند.
شورای ملی تصمیم
۱۵ خرداد ۱۴۰۲ – ۵ ژوئن ۲۰۲۳
0 Comments